Vzdrževanje

Vozniki pozor, na ceste se vračajo šolarji!

0 3 min branje

Tisti, ki živimo v večjih slovenskih mestih vemo, da je poletni čas za voznike pravi balzam, saj je prometa bistveno manj, s parkiranjem pa praviloma ni zadrege. Potem pa prvi septembrski dež, skrbni starši s šolarji, oktobra pa s svoji prihodom promet v večjih mestih obremenijo še študentje. Dinamika cestnega dogajanja se drastično spremeni. Ne bo odveč, če pri tem spomnimo na nekaj preprostih pravil in navad.

Prvo pravilo – odložite pametne telefone in tablice
Gneča. Čas vožnje v službo se podaljša. Ampak to še ni vse. Na cestah in križiščih se zopet pojavi množica kolesarjev in mopedistov, na katere v ležernih poletnih dneh vozniki kar malo pozabimo. Naj zveni še tako nepotrebno opozorilo, a v tem obdobju se moramo vozniki na cesti osredotočiti na dogajanje okoli sebe. Pametni telefoni in tablice naj bodo varno spravljeni v torbah in žepih, saj spadajo med najhujše motilce voznikove osredotočenosti na promet.

Drugo pravilo – pozorno spremljajmo levo in desno smerni promet
Jeseni pri zavijanju desno še bolj kot sicer pazimo na kolesarje in pešce. Na kolesarje pazimo tudi, ko zavijamo levo, saj se pojavljajo iz vseh smeri.

Tretje pravilo – na nas je odgovornost, da pazimo na mlajše udeležence v prometu
Ja, tudi šolarji se jeseni pojavijo na cesti. Mlajši šolarji še nimajo izkušenj v prometu in zato hitro naredijo kakšno neumnost. Zato velja tretje pravilo – na mlajše udeležence prometa moramo paziti mi vozniki. Neizkušeni kot so, najmlajši pravil obnašanja v prometu še ne poznajo, starejši šolarji in dijaki pa so polni novih doživetij prepogosto z mislimi in ušesi skritimi pod slušalkami lahko kje drugje, ne na ulici.

Četrto pravilo – vse se spreminja (tudi prometna signalizacija)
Koliko časa imamo izpit? Poznamo vse prometne znake? V zadnjem času se je pojavilo kar nekaj novih prometnih znakov.
Poglejmo si primer nove prometne signalizacije. Veste, kaj pomeni ta prometni znak in koliko se največ lahko peljete, če ga zagledate?

– Definicija in omejitev 10 km na uro

V kateri državi najbolj pazijo na šolarje v prometu?
Verjetno v ZDA. Tam, ko se šolski avtobus ustavi in prižge opozorilne lučke, promet na obeh straneh ceste stoji. Stoječ šolski avtobus s prižganimi opozorilnimi lučmi pomeni, da morajo vsa vozila ustaviti in počakati, da šolski avtobus ugasne opozorilne luči.

Nesreča nikoli ne počiva
V lanskem letu je bilo v Sloveniji v nesrečah poškodovanih preko 400 otrok. Zato bodimo vsi vozniki, sedaj ko so na cestah spet šolarji in dijaki, osredotočeni na promet, brez motilnih naprav v rokah, strpni, previdni in uvidevni do razigranih mladostnikov.

Dodaj odgovor

Spletno mesto za namen delovanja uporablja piškotke. Preberi več ...